Slovenskí blogeri – šikovní, unikátni, jedineční, určujúci trendy – takí sú mnohí z nich. V seriáli Najlepšie slovenské blogy a blogeri vám každý týždeň predstavíme blogera, ktorého blog stojí za povšimnutie. V dnešnom článku predstavujeme Angie, ktorá zbožňuje piecť sladké koláče. Blog Angie bakes vznikol ako inšpirácia pre priateľov aj neznámych ľudí, ktorí majú radi sladké dobroty. Citrónové tiramisu, čokoládova pavlova torta (recept nižšie), nepečený cheescake v pohárikoch a mnohé ďalšie recepty sladkých dobrôt vás jednoducho dostanú :-).
Kedy sa u Vás zrodila láska k pečeniu?
Odmalička sme veľa času trávili u babky, ktorá nás „nútila“ pomáhať jej buď pri pečení alebo pri šití.. ja som vždy radšej uprednostnila pečenie. Na to, že sme boli malé deti, ktoré robia viac neporiadku ako úžitku, mala s nami babka božskú trpezlivosť. Vtedy sa tá láska k pečeniu postupne zrodila a čím viac času som trávila u babky, tým viac sme piekli spolu a tým viac som si túto činnosť obľúbila.
Prečo vznikol blog Angie bakes a čo všetko na blogu nájdeme?
Blog vznikol pred skoro 3 rokmi. Dôvody sú dva – zbožňovala som sledovať zahraničné foodblogy a túžila som mať aj ja stránku, kde budem môcť inšpirovať ľudí zaujímavými sladkosťami a druhý dôvod bol ten, že som fanatik v zbieraní kuchárskych kníh a časopisov. Keďže som vtedy ešte bývala s rodičmi a zaberala im kopu miesta doma, tak hrozili, že mi ich vyhodia, pokiaľ nezačnem aj piecť.. tak som teda začala 🙂 Na blogu nájdeme len sladké dobroty. Ja osobne varím veľmi málo, skôr to nechávam na moju polovičku. Najprv boli len „nezdravé“ sladkosti, ale na žiadosť mojich fanúšikov som začala pripravovať aj zdravé koláčiky a dezerty, takže každý si nájde to svoje.
Ako vznikne nová dobrota? Recepty si radšej vymýšľate, alebo siahate po overených postupoch?
Síce mám doma kopu kníh a časopisov a vždy si v nich vyznačím čo by som chcela vyskúšať, ale pri takom množstve úplne zabudnem, kde som si čo vyhliadla. Rada kombinujem staré recepty s novými a snažím sa ich nejakým spôsobom oživiť.
Biely cukor. V súčasnosti podlieha kritike. Čo používate na sladenie pri pečení? Tradičný biely cukor, alebo ho nahrádzate?
Pri tradičných receptoch používam cukor a pri zdravých receptoch ho nahrádzam medom alebo agáve sirupom. Takto si príde každý na svoje.
Pečiete len pre vlastnú potrebu, alebo aj na objednávku?
Pečiem hlavne na blog a občas aj na objednávku, ale to len keď mám čas. Posledný rok bol hektický, ale teraz už je viac času. Napríklad v septembri ma čaká pečenie na svadbu, tak to sa teším.
NAJ sladké dobroty pre Angie:
– NAJobľúbenejšia
Nemám špecifický najobľúbenejší koláč, keďže pečiem veľa, tak vždy ma nejaký nadchne. Ale milujem všetky možné druhy cheesecakov a brownies.
-NAJosviežujúcejšia
Hitom tohto leta je u mňa citrónové tiramisu.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Tipy a triky, ako vylepšiť svoj blog, web, alebo e-shop.
-NAJjednoduchšia (z hľadiska prípravy)
Všetky nepečené dezerty, napríklad jahodové cheesecaky v pohárikoch.
– NAJ dobrota, ktorú poznáte zo zahraničia
Ako som už spomínala, cheesecaky a na dovolenke na Malte som si zamilovala panna cottu.
– NAJhorší koláč, ktorý ste vyskúšali
Raz som skúšala urobiť taký tuhší kokosový puding vo formičkách, ale nakoniec to vyzeralo gumovo a chutilo čudne, tak som to rovno vyhodila do koša 🙂
Osviežujúca letná dobrota – aký recept odporúčate?
Neviem vybrať iba jeden 🙂 Ale napríklad čokoládová pavlova torta, ktorá sa zdá byť sladká, ale pritom je chuťovo veľmi vyvážená a s vyšľahanou vychladenou smotanou a čerstvým ovocím chutí skvele.
ČOKOLÁDOVÁ PAVLOVA TORTA
Potrebujeme:
- 4 bielka
- 230 g Sweet family práškového cukru
- 2 kopcovité lyžice kakaa
- 50 g najemno nastrúhanej horkej čokolády
- 1 lyžička bieleho octu
- 1 lyžica kukuričného škrobu Dr. Oetker
- 500 ml smotany na šľahanie
- ovocie, veľa ovocia
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Môžete si na papier na pečenie z druhej strany ceruzkou nakresliť kruh podľa tortovej formy, aby sa ľahšie tvarovalo cesto. Práškový cukor preosejeme, odoberieme jednu lyžicu ktorú pomiešame s kakaom a kukuričným škrobom. V mise začneme šľahať bielka, pridáme ocot. Keď už začnú tuhnúť, po jednej lyžici začneme pridávať za stáleho mixovania práškový cukor. Nakoniec pridáme aj poslednú lyžicu zmiešanú s kakaom a škrobom. Hmota by mala byť veľmi tuhá a lesklá. Opatrne lopatkou primiešame aj nastrúhanú čokoládu. Rúru znížime na 150°C. Hmotu lyžicou vytvarujeme do kruhu na papier na pečenie tak, aby v strede bola trošku priehlbinka. Dáme piecť na 60-65 minút. Neotvárame rúru, po dopečení vypneme a necháme tortičku vychladnúť v zavretej rúre. J a ju vyberám až tak po hodine. Smotanu vyšľaháme do tuha, nanesieme na vrch torty a ozdobíme ovocím.
P.S.: Aj keď vám popraská pri pečení, skvele sa to dá zamaskovať šľahačkou a ovocím a v tomto prípade praskliny vyzerajú pekne 😉
Kde môžeme sledovať Vaše recepty?
Na stránke www.angiebakes.com a na facebooku.
Aký je váš obľúbený koláč alebo sladká dobrota? Napíšte do komentu 🙂