November je ešte stále mesiacom tekvíc a gazdinky vymýšľajú, ako ich použiť s obmenami v kuchyni. Vybrali sme pre vás recept na tekvicový cheesecake z blogu LittleCookingDiary. Ako uvádza autorka Dominika, tekvicový cheesecake je dokonalý – príjemné jesenné chute, tak akurát sladký a krásne farebný ako jeseň samotná…
POTREBUJEME:
Korpus:
190 g maslové sušienky
5 g zázvor
50 g pekanové orechy
115 g maslo
Krém:
1 ks stredne veľká tekvica Hokkaido
400 g krémový syr (Bánovecká, Lučina, …)
300 g trstinový cukor
5 ks väčšie vajcia
180 ml smotana na šľahanie
1,5 ČL škorica
Poleva:
70 ml smotana na šľahanie
150 g biely jogurt (grécky je ideálny)
1 ČL práškový cukor
Najprv si pripravíme tekvicové pyré, ktoré budeme potrebovať do krému. Tekvicu rozkrojíme na 4 časti, očistíme od semiačok a dáme do vyhriatej rúry na 180C na cca 1 hodinu. Keď je tekvica mäkká, vydlabeme dužinu a rozmixujeme ju ponorným mixérom na pyré. Do cesta potrebujeme 250g pyré, ak vám ostane viac, môžete si zvyšok zamraziť a použiť nabudúce. Do už vyhriatej rúry dáme pekanové orechy a necháme ich upražiť, trvá to 7 minút. Potom teplotu v rúre stiahneme na 160C. V mixéri si rozmixujeme sušienky, aj opečené pekanové orechy. V mise ich zmiešame s očisteným a nastrúhaným zázvorom a s rozpusteným maslom. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy, ktorú sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Korpus dáme zapiecť do rúry na 10 minút.
Podobné recepty:
Na krém si v mise elektrickým šľahačom rozmiešame krémový syr do hladka. Postupne pridávame cukor. Potom po jednom pridávame vajcia, zmes sa snažíme miešať na nižších otáčkach a čo najkratšie, aby sa do cesta dostalo čo najmenej vzduchu (aby sa nám netvorili bublinky). Vmiešame tekvicové pyré, potom smotanu a škoricu. Krém nalejeme na korpus a dáme piecť na 1 hodinu. Koláč je hotový vtedy, keď sú okraje pevné a stred sa ešte mierne trasie (ako huspenina). Cheesecake necháme hodinu chladnúť vo vypnutej a mierne pootvorenej rúre. Potom presunieme do chladničky a necháme aspoň 2-3 hodiny chladnúť, najlepšie cez noc.
Na polevu si zmiešame jogurt so smotanou na šľahanie. Necháme odležať hodinku v chladničke. Ak sa nám zmes trochu vyzráža, redšiu šťavu odlejeme a do zvyšku primiešame cukor. Natrieme na koláč, ktorý ešte môžeme dozdobiť pekanovými orechmi a dáme ešte na chvíľu do chladničky.
Zdroj: Little Cooking Diary
Máte aj vy obľúbený recept z tekvice? Napíšte nám ho 🙂
+1
Ak sa vám tento článok páčil, dajte hlas autorovi!