Recept na tento mega chutný tekvicový koláč máme od Marty, ktorá zverejňuje mňamkové recepty na blogu The story of a cake.
Na prípravu koláča potrebujeme tekvicové pyré, ktoré si vyrobíme nasledovne: Hokkaido tekvicu nakrájame, upečieme (trošku polejeme medom) a po upečení odstránime šupku. Vymixujeme s trochou vody a pyré je na svete…
Potrebujeme
- 170 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 0,5 dl oleja
- 200 g tekvicového pyré
- 110 g hladkej špaldovej múky
- štipka soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
Frosting
- 100 g hnedého masla * ako na prípravu nájdete v postupe
- 120 g cream cheese (napr. Lučina)
- 80 g mascarpone
- 75 g práškový cukor
- slaný karamel
- 100 g kryštálový cukor
- 70 ml smotana na šľahanie
- 50 g maslo
- 1/2 ČL morskej soli
Mohlo by vás zaujímať:
Marta Marčáková, Martina Dorkinová: Príbehy z kuchyne 2
Postup
- Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si formu 18 cm aj s papierom na pečenie.
- Najprv si pripravíme cesto na koláč.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme olej a pyré.
- Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, sódu bikarbónu a škoricu.
- Obidve zmesi premiešame.
- Nalejeme do tortovej formy a dáme piecť na cca 40 minút.
- Hnedé maslo je vlastne štádium rozpúšťaného masla, tesne pred tým ako sa vám začne pripekať:) Preto veľký pozor. Trvá to len pár minút a treba to sledovať. Zhnednuté maslo prelejeme do vhodnej nádoby a necháme 10 minút postáť, kým klesnú usadeniny. Ja som dala maslo ešte na cca 30 minút do mrazničky, aby opäť stuhlo.
- Stuhnuté som ho len vyšľahala s cukrom.
- Následne som prišľahala cream cheese a mascarpone.
- Natrieme na koláč a ak nám zostane, môžeme potrieť aj boky.
- Dáme zatuhnúť do chladničky.
- Medzitým si pripravíme slaný karamel. Robím ho vždy inak, podľa toho, či chcem redší, hustejší, viac slaný.
- Ale postup je taký, že skaramelizujem cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridám smotanu, miešam ako bláznivá:), pridám maslo, soľ a zložím z ohňa. Ďalej miešam, až kým sa všetko neprepojí. Nalejem do vhodnej nádoby a nechám ešte mierne zhustnúť. Potom rovno nalejem na koláč požadované množstvo karamelu:)
Zdroj: The Story of a cake
0
Ak sa vám tento článok páčil, dajte hlas autorovi!