Patrí neodmysliteľne na veľkonočný stôl… K domácej šunke, klobáskam, vajíčkam, chrenu a červenej repe. Tradičný spišský veľkonočný koláč z kysnutého cesta. Recept na kysnuté cesto, ktorý vám ponúkam, som získala od mojej tety. Overený generáciami :-).
´POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky
3/4 l mlieka
5 dkg palmarinu
3 vajcia
15 dkg cukru
1 kocka droždia
štipka soli
POSTUP:
Z trochu mlieka a cukru urobíme kvások spolu s droždím.
Do múky zamiešame cukor, soľ a žĺtka.
Vo zvyšku mlieka, ktoré ohrejeme, necháme roztopiť palmarin.
Všetko zamiešame do múky, vrátane kvásku, pridáme sušené hrozienka (pri zmiešavaní dávame pozor, aby sa žĺtka nedostali do styku s teplým mliekom).
Nakoniec pridáme sneh z bielkov.
Vypracujeme vláčne cesto. Ak je cesto riedke, pridáme ešte múku.
Cesto necháme kysnúť ideálne cca 2 hodiny na teplom mieste.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve polovice.
Z každej polovice vytvarujeme koláč v tvare kruhu (na ruky použijeme roztopený palmarin, aby sa nám cesto nelepilo na prsty).
Vytvarovaný koláč uložíme na okrúhly plech.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme cca 20-25 minút na 200 °C do zlatista.
Dobrú chuť!
Mnam:)