Veľkonočný stôl je obvykle plný všakovakých dobrôt. Tí z nás, ktorí majú potravinovú alergiu alebo intoleranciu, však musia dávať pozor na to, čo jedia a z akých surovín je jedlo pripravené. Ponúkame vám recept na Veľkonočný zemiakový šalát, ktorý je náhradou klasického majonézového šalátu a zložením je vhodný aj pre histaminikov. Ďakujeme zaň Lucke z blogu The blogger girl (nakuknite, nájdete tam receptov omnoho viac :-)).
Zdroj: theblogger-girl.blogspot.sk
Potrebujeme (2 porcie):
1 veľký sladký zemiak (cca 600 g)
2 vajíčka
3/4 veľkej šalátovej uhorky
1 bezlaktózovú kyslú smotanu (napr. 150 g kyslá smotana zn. Pilos)
400 g mrkvy
himalájsku soľ
Postup prípravy:
Najskôr uvarte sladký zemiak, mrkvu a vajíčka. Po uvarení zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. To isté urobíte aj so šalátovou uhorkou a mrkvou. Všetko spolu dáte do misky, pridáte vajíčko pretlačené pomocou okrúhleho krájača na zemiaky.
Na záver pridáte himalájsku soľ a bezlaktózovú smotanu. Všetko krásne premiešate. Šalát je hotový.
Toto je verzia zemiakového šalátu pre ľudí s histamínovou intoleranciu. Ostatní si do šalátu môžu primiešať napríklad kyslú uhorku alebo červenú kápiu, ktoré šalátu dodajú lepšiu chuť.
Aké jedlá nesmú na Veľkú noc chýbať u vás?
Mohlo by vás zaujímať:
Slovenská Veľká noc – ženy, tradície, zvyky a povery