Dnes vám prinášam recept, ktorý by určite nemal chýbať vo vašich obľúbených: cviklová polievka!
Cvikla je super očistná a výživná zelenina. Má silné antioxidačné a protizápalové účinky a spomaľuje rast tumorov. Používa sa na rôzne problémy: anémia, vyčerpanie, problémy s močovým mechúrom a s menštruačným cyklom, rakovina, ochorenia srdca, obličiek a očí, kŕčové žily, artritída. A samozrejme, ako detoxikácia :-).
Mnohí nad ňou ohŕňajú nos, ale oplatí sa zvyknúť si na jej chuť. Táto cviklová polievka je veľmi chutná, vyskúšajte!
Potrebujeme:
1 ks cibuľa (stredne veľká)
500 g cvikla
1 ks petržlen
1 ks mrkva
750 ml voda
štipka – soľ, muškátový oriešok, mleté čierne korenie
rastlinný olej
citrónová šťava, sušený tymián
smotana a čerstvé bylinky na dochutenie a ozdobu
POSTUP:
Postrúhame si cviklu, mrkvu aj petržlen.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a osmažíme v hrnci na rozpálenom rastlinnom oleji. Pridáme nastrúhanú zeleninu – cvikla, mrkva, petržlen a podusíme niekoľko minút. Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni cca 20 minút.
Rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom, tymiánom a citrónovou šťavou (ak vám niečo z toho nechutí, vynechajte :-)).
Pred podávaním ozdobíme smotanou a čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!