Streda pred Veľkou nocou sa nazýva Škaredá. Na dedinách v tomto období vrcholilo jarné upratovanie vymetali sa komíny a preto sa niekedy stretneme aj s názvom Sadzemetná streda. Hlavne by sme sa nemali mračiť v tento deň, hovorí sa že ak sa v túto stredu budete mračiť zostane vám to alebo sa budete mračiť každú stredu v roku.
Jidáš je sladké pečivo, ktoré sa jedlo s medom. Tvar mal pripomínať slučku, na ktorú sa obesil Judáš Iškariotský po tom, ako zradil Ježiša. Obyčajne je cesto stočené. Mali by sa piecť práve túto stredu keď podľa Biblie k zrade Judáša došlo. Tak ak máte chuť, pustite sa do toho :).
Jidáše s medom – postup
Cesto :
500g polohrubej múky
3 žĺtka
400ml mlieka
1/2 kocky droždia
100g hnedého cukru
70g masla roztopeného
+ 1 vajíčko na potretie
+ med na podávanie
Pripravíme si kvások – zmiešame lyžicu cukru, 1 dcl mlieka a droždie a necháme na teplom mieste vzísť. Rúru si predhrejeme na 190°C. Plech si vyložte papierom na pečenie.
Do misy od mixéra dajte múku, cukor a žĺtka, pridajte aj kvások. V rajničke rozpustite maslo a mlieko zohrejte na izbovú teplotu ak je potreba. Začnite miesiť a postupne pridávajte mlieko aj maslo. Vypracujte hladké pružné cesto. Prikryte fóliou a dajte na teplé miesto kysnúť na cca 1 hodinu.
Potom z vykysnutého cesta, kotré si rozdelte na mešie časti, robte šúlky z ktorých vytvarujete tvar aký chcete. Ak chcete robiť špirálky, jeden koniec valčeka začnite zatáčať dovnútra až vznike niečo ako slimáčik. Poukladajte na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Pečte zhruba 20 min.
Za recept s fotografiami ďakujeme Tine, ktorá je autorkou blogu www.tinajedoma.eu. Na jej blogu nájdete množstvo ďalších skvelých receptov.
Máte aj vy obľúbený recept, na ktorý nedáte počas Veľkej noci dopustiť? Tak nám ho pošlite na pocomtuziazeny@gmail.com, alebo sa stačí zaregistrovať na tento web a recept zverejniť.
Ak sa vám recept páči, neváhajte zdieľať 🙂
Ďalšie veľkonočné recepty:
Veľkonočné banánovo-cukríkové cupcakes