Aj keď začiatkom júla počasie vôbec nepripomínalo leto, v závere druhého letného mesiaca sa to viac podobalo na leto. V horúčavách je typické nechutenstvo a zvýšený príjem alkoholických nápojov. Veď letné horúce počasie e ako stvorené na posedenie v kaviarni pri miešaných drinkoch, či dobrom pive.
Ak ale máte ťažkosti s trávením, varte jednoducho a prispôsobujte jedálniček ročnému obdobiu.
Polievky sú základ
Aj keď teplé jedlo je v letných horúčavách ťažké konzumovať, robievajte si pravidelne kvalitnú polievku z čerstvých surovín. Teraz máte možnosť na tržnici si kúpiť čerstvú zeleninu ako napríklad mrkvu, petržlen, kaleráb, ale aj karfiol. Práve z tejto zeleniny môžete urobiť viacero druhov polievok. Polievky sú základ. Dobre zasýtia a zároveň nezaťažujú žalúdok, ako mnohé mastné mäsové jedlá. Ak sa snažíte schudnúť, tak práve zeleninové polievky sú to jedlo, ktoré by vám v jedálničku nemalo chýbať.
Odporúčame robiť zeleninovú polievku mrkva/kaleráb, kuraciu a hovädziu vývarovú polievku s pečeňovými haluškami, ale aj karfiolovú polievku. Na kaleráb a karfiol odporúčame použiť ostré kuchynské nože.
Zeleninové šaláty
Rýchlym obedom a zároveň večerou budú zeleninové šaláty. Odporúčame vám spraviť si grécky šalát, ale aj rôzne iné šaláty, ktoré vás zasýtia a môžu slúžiť ako príloha k mäsu. Ak chcete samostatný šalát, pridajte do zeleninového šalátu syry. Eidam, alebo slaný syr feta, či balkánsky syr sú vhodné do týchto zeleninových šalátov, pretože vás dostatočne zasýtia. K zeleninovým šalátom si môžete spraviť mäso na prírodno a máte skvelý obed pokojne aj do práce.
Pri príprave mäsa využívajte kvalitnejšie japonské nože a uprednostňujte skôr čerstvé/doma sušené bylinky pred kupovanými koreninovými zmesami.
Zdroj obrázka:
Autor: George Rudy / Shutterstock.com