Vyhadzovať jedlo je hriech, je to plytvanie. Preto by sme mali mať prehľad čo v chladničke máme a dokedy je to nutné skonzumovať. Jedna pokazená potravina urýchli kazenie ostatných.
Každé jedlo má svoju dobu trvanlivosti. Jedlá bez chemických prísad vydržia kratšie, no majú lepšiu chuť a sú zdravšie. Čím dlhšiu dobu trvanlivosti rýchlo sa kaziaca potravina má, tým viac konzervantov sa v nej nachádza.
Nie na všetkých potravinách je dátum ich trvanlivosti vytlačený. Ak neviete, ktoré potraviny ešte môžete jesť a ktoré už radšej nie.
Zemiaky
Jednou z potravín, ktorá na sebe nemá napísaný dátum spotreby sú zemiaky. Pri správnom uskladnení vydržia týždne, dokonca aj mesiace. Najdlhšie vydržia na tmavom, suchom mieste, pri teplote 4-8°C. Pokiaľ vám zemiaky zaklíčia, pred varením tieto klíčky odstránte. Obsahujú jedovatý solanin.
Voda
Ak si myslíte, že voda sa nemôže pokaziť, mýlite sa. Aj vo vode sa šíria rôzne baktérie, a preto má svoju minimálnu dobu trvanlivosti. Voda v sklenených fľašiach v tmavom a chladnom prostredí vydrží až dva roky. Voda v plastovej fľaši iba rok. Toto platí, pokiaľ je fľaša ešte neotvorená. Po otvorení vydrží voda maximálne tri týždne. Vyliať by sme ju mali ak zmenila vôňu alebo chuť.
Maslo
Domáce maslo priamo od farmára vydrží o dosť kratšie ako maslo kúpené v obchode. Jedným dôvodom môže byť až neuveriteľne rýchla konzumácia kvôli jeho lahodnej chuti, druhým dôvodom sú konzervančné látky v “maslách“ z obchodov. Pokiaľ máte doma maslo krátku dobu a nezdá sa vám jeho povrch, môžete ho okrájať. Vnútro masla je väčšinou stále v poriadku a môžete ho bez obáv zjesť.
Mlieko
Neotvorené trvanlivé mlieko vydrží približne dva mesiace. Čerstvé mlieko vydrží približne jeden týždeň. Pokiaľ ste ochutnali ešte teplé mlieko priamo od kravy, tak viete že nevydrží ani cestu domov a skončí vo vašom žalúdku. Ak máte v chladničke mlieko ktoré zhustlo alebo skyslo, ihneď ho vylejte.
Majonéza a kečup
Majonéza aj kečup s konzervantmi vydržia aj po otvorení až 3 mesiace. Domáca majonéza alebo kúpená bez konzervačných látok vydrží maximálne 8 týždňov. Potom by mala cestovať rovno do koša.
Jogurt
Dnes už jogurty vďaka chémii vydržia niekoľko týždňov. Pravý poctivý jogurt by ste mali zjesť maximálne do 2 týždňov. Pokiaľ máte jogurt z obchodu a viečko je vyduté, neznamená to že je jogurt zlý. Aj po dátume minimálnej trvanlivosti ho kľudne môžete zjesť. Vyduté viečko znamená, že baktérie v jogurte pracujú. Pokiaľ je jogurt napadnutý plesňou, radšej ho ihneď vyhoďte.
Syr
Trvanlivosť syra záleží od druhu a formy, v akej sa nachádza. Klasický ovčí syr vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov až mesiace. Mozarellu po dátume spotreby rovno vyhoďte. Plátkový syr uchovávajte v chladničke maximálne jeden týždeň.
Plesnivý syr po otvorení zjedzte čo najrýchlejšie alebo uzavrite v osobitnej nádobke. Plieseň by mohla prejsť aj na iné potraviny.
Chlieb
Biely chlieb vydrží menej ako tmavý chlieb. Biely môžete uchovať približne 3 dni, celozrnný alebo tmavý aj týždeň. Pri ukladaní do chlebníka treba odstrániť všetky zvyšky starého chleba, aby nový nechytil od nich plieseň.
Šalát
Čím kratšie skladujete šalát, tým viac vitamínov si udrží. Rukolu môžete skladovať 3 dni, šalát týždeň
Salámy
Mäkké salámy by sme mali zjesť do 3 dní po otvorení. Tvrdé salámy môžeme konzumovať aj v prípade pliesne, pokiaľ ju starostlivo odrežeme.
Mäso
Čím menšie kúsky mäsa máme, tým rýchlejšie ho treba spotrebovať. Mleté mäso ešte v ten deň, divočinu a bravčové do 3 dní. Hovädzie, klobásy alebo kuracie môžeme v chladničke skladovať 5 dní.
Lekvár
Neotvorený lekvár môžeme konzumovať aj skoro pol roka po dobe minimálnej trvanlivosti. Otvorený by sme mali skonzumovať do dvoch týždňov. Ak chceme túto dobu predĺžiť, zamiešame do lekváru ovocný likér a skladujeme v chladničke.
Ďalšie zaujímavosti si môžte prečítať na stránke http://www.poctivepotraviny.sk