Určite každý z Vás pozná vo svojom okolí minimálne jednu osobu, ktorá potrebuje akúkoľvek diétu. Reč je o diéte, ktorú musie tieto osoby dodržiavať kvôli svojmu zdraviu. Či už je to diéta bezlepková, bezlaktózová, bezvaječná. U mojej dcéry je to diéta nízkobielkovinová. Znamená to, že jej strava pozostáva najmä z ovocia, zeleniny a špeciálnych nízkobielkovinových výrobkov. Preto moje recepty budú hlavne o zelenine a ovocí. Raz Vám o tejto diéte a diagnóze napíšem viac, teraz by som Vám chcela napísať jeden z receptov, ktoré nám v poslednej dobe veľmi chutia. Našla som ho raz na internete, no ja som si ho trošku pomenila a dala som viac druhov zeleninky aby aj Kristínka mala viac ako iba zemiaky 🙂 Nebudem uvádzať hmotnosti pretože ja sama robím všetko „od oka“ a myslím si že k tomuto ani netreba.
Na pesto potrebujeme: petržlenovú vňať, medvedí cesnak, klasický cesnak, trošku olivového oleja a trošku masla. Všetko spolu rozmixujeme.
Dalej potrebujeme: Rybie filé, cukety, zemiaky, paradajky (môžu byť aj cherry), červenú cibuľu. olivový olej, korenie na grilovanú zeleninu, citrón
Na plech dáme trošku olivového oleja poukladáme rybie filé, umyté na mesiačiky nakrájané zemiaky a na polovičky prerezané cukety. Na rybie filé dáme za lžičku pesta a na každý kúsok položíme mesiačik olúpaného citrónu. Klasické paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky, poukladáme na zemiaky a cukety. Cherry paradajky necháme v celku alebo nakrájané na polovičky. Na vrch poukladáme nakrájanú červenú cibuľu. Ak nám zvýšilo pesto rozdelíme ho na zeleninu. Všetko pokvapkáme olivovým olejom a dáme ešte korenie na grilovanú zeleninu. Prikryjeme alobalom a v rozohriatej rúre na 250 stupnov pecieme cca 25 minut. Rybie filé vyberieme a zeleninu ešte dopečieme pod alobalom cca 30 minút. Dáme spät rybie filé a všetko spolu ešte zapekáme zvrchu cca 2-3 minuty bez alobalu.
Dobrú chuť