Ahojte,
nedeľný koláč je jednoduchý a veľmi chutný, ako stvorený na nedeľné popoludnie. Jeho základ tvorí piškótové cesto (ja robím bezlepkové piškótové cesto), plnka maslová so zlatým klasom, ozdobené sezónnym ovocím (teraz v zime siaham po domácich zaváraninách) a zaliate želatínou.
Suroviny:
PIŠKÓTOVÉ CESTO
200 g kryštálový cukor (ja dávam hnedý, korpus potom nie je až taký sladký)
200 g hladká múka (na bezlepkové piškótové cesto používam Schär Mix C)
5 ks vajcia
1 dcl olej
1 vanilínový cukor
1/2 prášku do pečiva
PLNKA
0,5 l kravské mlieko (alebo 0,4 l RYŽOVÉ mlieko)
1 zlatý klas, prípadne múka/Schär Mix C na dohustenie
3 žĺtky
1 vanilínový cukor
125 g palmarín
100 g práškový cukor
POLEVA
sezónne ovocie (1 veľká alebo 2 menšie konzervy) – výborné sú jahody, ríbezle, mandarínky (sterilizované), ananás (sterilizovaný)
2 ks tortové želé
POSTUP
Z uvedených surovín pripravíme piškótové cesto nasledovne: 5 žĺtkov vymiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom do penista. Pridáme olej a dobre premiešame. Prisypeme preosiatu múku (bezlepkáči Mix C) s 1/2 prášku do pečiva.
Nakoniec zľahka, pomaly vmiešame sneh z 5 bielkov.
Pripravíme si tortovú formu – vymastíme a vysypeme múkou (Mixom C), alebo spodok vyložíme papierom na pečenie a vlejeme cesto.
Pečieme pomaly, cca na 180 °C. Kontrolujem cca po pol hodine tak, že pichnem špáradlo. Ak je suché, cesto je hotové, ak je drievko oblepené cestom, je potrebné ešte dopiecť. Trvá mi to cca 40 minút. A pozor, neotvárajte rúru skôr, aby cesto nespľaslo.
Plnku pripravujem, až keď je cesto hotové, aby stihlo vychladnúť. Môžete ho nechať postáť aj niekoľko hodín.
Z mlieka, žĺtkov, vanilínového cukru a Zlatého klasu/múky si uvarím HUSTÝ kašovitý puding. Väčšinu mlieka dám variť s vanilínovým cukrom, cca 100 – 150 ml si nechám v pohári a rozmiešam v ňom žĺtka a Zlatý klas/múku. Keď mlieko začne vrieť, vlejem zvyšné mlieko so zamiešaným Zlatým klasom/múkou a žĺtkami. Miešam, aby sa nevytvorili hrčky. Puding musí byť naozaj hustý, aby po zmiešaní s palmarínom tvoril ešte stále plnku dostatočne hustú na nanesenie. Necháme ho úplne vychladnúť.
125 g palmarínu vymiešame so 100 g práškového cukru do hladka. Hladký krém pridávame pomaly do vychladnutej kaše a plnka je hotová.
Cesto si rozkrojíme na polovicu a nanesieme plnku. Bude jej dostatok aj na boky, ak by chcel niekto koláčik z formy vybrať a pekne si ho naaranžovať (napríklad pridať mandľové lupienky).
Na vrch použijeme ovocie podľa sezóny a chute. Čím hustejšie naukladáte, tým lepšie, koláč bude chutnejší. Pokvapkáme niekoľkými kvapkami šťavy (ak je k dispozícii) alebo sirupu.
Polejeme želatínou. Mne sa najviac osvedčil Dr. Oetker. Pripravujem podľa návodu. Varím aj trochu dlhšie ako 1 minútu, kým nezmiznú „bublinky“. Pozor! Polievať ešte kým je želatína trochu teplá (ale nie horúca, lebo stečie po bokoch). So studenou už koláč pekne nepolejete.
Koláč je trochu dlhší na prípravu, lebo cesto aj plnka musia vychladnúť, kým ich je možné spojiť. Nechajte si naň aspoň jedno dopoludnie alebo popoludnie.
Nech vám tento nedeľný koláč dobre chutí!
Mary, dobrý tip! V najbližšej dobe si ho spravíme 🙂