Postup pri výrobe kvalitného extra panenského olivového oleja je hotová alchýmia. Ide o náročný, ale tiež pomerne nákladný proces, pri ktorom sú dôležité nielen kroky samotnej výroby, ale aj jej načasovanie a rýchlosť. Pri olivovom oleji určite platí, že za nízku cenu nedostanete vysokú kvalitu. Prémiový olivový olej 8ocho je získaný priamo z olív a výlučne mechanickými spôsobmi a neobsahuje žiadne prídavné látky.
Zoznámte sa s procesom výroby olivového oleja 8ocho
1. Pestovanie olív
Pestovaniu olív, z ktorých sa vyrába olivový olej 8ocho, je venovaná mimoriadna starostlivosť. Samozrejmosťou je využívanie postupov podporujúcich trvalo udržateľné pestovanie olív. Počas celej sezóny je odborníkmi neustále monitorovaný spôsob ošetrenia pôdy, hnojenia, zalievania olivovníkov.
2. Zber
Oberanie prebieha tradične – striasaním olivovníkov a následným ručným zberom.
3. Triedenie olív
Do oleja 8ocho idú len výberové, nepoškodené olivy.
4. Výroba – lisovanie
Olivy prichádzajú na spracovanie bezprostredne po zbere a pretriedení. Čo najkratší čas medzi zberom a ďalším spracovaním má totiž mimoriadny vplyv na kvalitu oleja. V lisovni sa olivy umyjú, zbavia lístia a iných nečistôt a spolu s kôstkami lisujú.
5. Miešanie a extrakcia
Po zlisovaní sa olivová hmota pri kontrolovanej teplote ďalej mieša. Tým sa zmenší jej objem a zmes sa pripraví na extrakciu. V tejto fáze výroby prebieha oddelenie oleja od vody a odpadu. Výsledkom je olej, ktorý tvorí cca 13% z celkovej hmoty, olivové výlisky, tzv. sansa cca 50% a zvyšok je odpad.
6. Kontrola kvality, testovanie a klasifikácia
7. Plnenie do fliaš a balenie do kartónov
8ocho je plnený do tmavých fliaš, ktoré sú schopné lepšie ho chrániť.