Recept na pita placky s fazuľou je z knihy Varíme s láskou (autori: Peter Planieta, Zuzana Marková). Vyskúšala som ho zo zvedavosti, ako chutia domáce pita placky :-). Pita placky sú chrumkavé a hrubšie, ako bežný pita chlieb z obchodu.
RECEPT na 3-5 porcií
PITA PLACKY
Potrebujeme:
500 g celozrnná špaldová polohrubá múka
3 PL mleté ľanové semienka
1 ČL himalájska soľ*
1 ČL sóda bikarbóna
50 ml olivový olej
300 – 400 ml voda
*Himalájska soľ – je prírodná alternatíva k rafinovanej soli, s ktorou prichádza do styku väčšina z nás. Rafinovaná soľ nie je pre naše telo prirodzená a zaťažuje ho. Je zbavená prospešných minerálov a stopových prvkov, obsahuje iba sodík a chlór. Pridávajú sa do nej rôzne chemické a konzervačné látky. Prírodná (nerafinovaná) himalájska soľ môže mať ružovú, bielu alebo priesvitnú farbu, podľa obsahu železa. Je bez pridaných látok, obsahuje vo vhodnom pomere chlorid sodný, minerály a stopové prvky. Takéto zloženie je pre ľudský organizmus výhodné a je podobné vnútornému prostrediu ľudského tela. Je to vysokokvalitná, ručne čistená a na slnku sušená prírodná soľ. Na Mojalekaren.sk kúpite 1 kg balenie za 4,40 EUR. Okrem prípravy jedál je vhodná aj na detoxikáciu a do kúpeľa.
Postup:
Všetky suroviny zmiešame v mise.
Vodu pridávame postupne, jej množstvo si upravíme podľa potreby. Rukou vypracujeme ťahavé cesto.
Ak sa cesto veľmi lepí, pridáme múku. Rozdelíme si cesto na menšie bochníky.
Tie rozvaľkáme na pomúčenej doske na placky.
Placky opečieme nasucho alebo na pár kvapkách oleja z obidvoch strán na panvici.
PREČÍTAJTE SI: Domáca citrónová zmrzlina
PLNKA s FAZUĽOU
Potrebujeme
1 konzerva uvarená červená fazuľa
1 konzerva lúpané paradajky
1 PL olej (slnečnicový, olivový, sezamový)
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
himalájska soľ, bylinky (najlepšie čerstvé, napríklad majorán)
tofunéza (alebo napr. majonéza, biely jogurt, smotana)
čerstvá zelenina (uhorka, šalát, rukola, čínska kapusta, podľa chuti)
Postup
Na panvici rozpálime olej, opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme, pridáme paradajky nakrájané na kocky (aj so šťavou), fazuľu, pretlačený cesnak, bylinky a 5 minút za stáleho miešania varíme.
Placky natrieme (napr. majonézou, tofunézou, smotanou, bielym jogurtom), pridáme fazuľovú zmes a čerstvú zeleninu podľa chuti.
Vyskúšali ste nejakú inú plnku? Napíšte tip 🙂 Dobrú chuť!