Bábovka s orechovou posýpkou je upgrade klasickej bábovky. Viac cukru, ale aj orechov. Kedykoľvek si z nich zobnem z plnej misky, ktorá nesmie chýbať na stole. Vlašské orechy, ktoré slovenská kuchyňa využíva snáď najčastejšie, sú dôležitým antioxidantom. Chutia výborne s jablkami, slivkami a vyskúšali ste si ich už pridať do zeleninových šalátov? Mňam!
Sú bohaté na omega 3-mastné kyseliny, vápnik, fosfor, draslík, železo, zinok. Podporujú činnosť mozgu, pomáhajú pri zlom krvnom obehu a srdcových ochoreniach. Alergici, pozor! Orechy bývajú častým alergénom.
Tí, ktorí si môžete na nich pochutnať, vyskúšajte môj recept na bábovku s orechovou posýpkou.
Potrebujeme:
Cesto:
12,5 dkg maslo (Hera, Palmarin)
25 dkg práškový cukor
30 dkg krupicová múka
3 celé vajcia
2 dcl mlieka
1 prášok do pečiva
štipka soli
Posýpka:
1,5 dcl sladká smotana (môže byť aj šľahačková)
100 g Hera
150 g práškový cukor
1 vanilínový cukor
100 g posekané vlašské orechy (alebo 50 g posekané orechy a 50 g strúhaný kokos)
Cesto si pripravíme nasledovne: Maslo vymiešame s cukrom do penista, pridáme po 1 žĺtku. Navážime si múku, zmiešame ju s práškom do pečiva. Múku s práškom do pečiva pridávame striedavo s mliekom k vymiešaným žĺtkom s cukrom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a pečieme 30-40 minút na cca 180 °C.
Kto chce mať mramorovú bábovku, vyleje do bábovkovej formy len polovicu cesta, do druhej pridá 1 polievkovú lyžicu kakaa a následne vleje do formy kakaovú vrstvu. Je ťažšia, vytvorí nám vzorovanú bábovku :-).
Po upečení môžeme začať s prípravou polevy: rozpustíme Heru, pridáme práškový cukor a smotanu. Varíme 3-5 minút za stáleho miešania. Odstavíme, pridáme 1 vanilínový cukor a 100 g posekaných vlašských orechov.
Polievame ešte teplou polevou, aby nám nestuhla.
Dobrú chuť!