Mám rada jednoduché recepty. A najradšej tie, pri ktorých nepotrebujem vyberať ani váhu. Práve preto som si veľmi obľúbila tieto jednoduché muffiny (originálne z knihy od MUDr. Bukovského):
1 bio vajce
1,5 hrnčeka múky (zvyknem dávať celozrnnú špaldovú)
0,5 hrnčeka oleja
3 veľké banány
3 lyžice javorového sirupu (skúšala som dávať aj med)
1 prášok do pečiva
Banány popučíme vidličkou, postupne pridáme javorový sirup, zvyšné ingrediencie a vymiešame. Ja neostávam len pri banánoch – minule som mala len jeden banán, tak som pridala popučenú zrelú hrušku a zavárané ríbezle, alebo som raz pridala postrúhané jablká. Viacmenej si to môžete prispôsobiť podľa svojej fantázie a situácie 🙂
Potom už len naplníme formu (treba potrieť olejom), resp. košíčky na muffiny a pečieme v predhriatej rúre cca 20 min. V recepte je uvádzaná teplota 250C, ale ja to pečiem v teplovzdušnej radšej tak na cca 180C aby sa mi nespálili.
Tento koláčik som prvýkrát ochutnala nedávno u švagrinej a už som ho aj piekla 🙂 Je veľmi jednoduchý a tiež si ho môžete podľa chuti upravovať. Predtým som ho nepoznala – je to Jablková šarlotka (originálny recept je z internetu, odkiaľ som si požičala aj obrázok)
6 veľkých zelených jabĺk (alebo aj hrušky, resp. čo vás napadne :))
160g cukru (keď sú jablká sladké, tak aj menej)
3 vajíčka
125g múky (tiež som skúšala celozrnnú špaldovú)
škorica a vanilka podľa chuti
maslo na formu
Jablká ošúpeme a bez jadrovníkov nakrájame na menšie kúsky, ktoré vysypeme do maslom pomastenej a vymúčenej tortovej formy.
Cukor vymiešame do penista s vajíčkami, môžete pridať podľa chuti škoricu, vanilku a primiešajte múku. Cesto potom rovnomerne vylejeme na jablká. Pri pečení cez jabĺčka krásne pretečie. Pečieme bez ventilátora pri 170°C najmenej 45 minút, alebo kým nie je navrchu tmavá kôrka.
Ak má niekto rád šťavnatejšie koláče, môže pridať viac jabĺk, alebo servírovať napr. so zmrzlinou, či šľahačkou.
Dobrú chuť! 🙂