Dostali ste chuť na nejaký svieži koláč? Vyskúšajte letný tvarohový koláč s ríbezľami, je úžasný!
POTREBUJEME:
1 hrnček polohrubá múka
1/2 hrnčeka kryštálový cukor
1 vajce
1/2 vanilkový cukor
1/2 kypriaci prášok do pečiva
1/4 hrnčeka olej
mlieko na zhnetenie
PLNKA:
1 ks jemný tvaroh (250 g)
1 ks kyslá smotana
1PL hrubá múka
práškový cukor (podľa chute)
ríbezle (alebo iné ovocie)
Mohlo by vás zaujímať: Pita placky s fazuľou – recept
Z uvedeného množstva upečiete koláč na malom plechu alebo v tortovej forme. Ak chcete piecť koláč na klasickom veľkom plechu, zdvojnásobte uvedené množstvo.
POSTUP:
V mise zmiešame cukor, múku, vajce, vanilkový cukor, prášok do pečiva, olej, prilievame mlieko a vypracujeme cesto.
Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme (ak sa vám podarí, ja ho radšej roztláčam priamo na plechu) a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pripravíme si plnku: vymiešame tvaroh, smotanu, múku a cukor a hmotu vylejeme na cesto na plechu.
Na plnku poukladáme ríbezle (alebo iné ovocie).
Navrch položíme druhú časť rozvaľkaného cesta. Cesto je jemné, pri prenášaní z dosky na vaľkanie dávajte pozor.
Pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 45 minút na 180 °C. Upečený a vychladený môžeme pocukrovať.
Dobrú chuť!