Ťažko by sme našli niečo, čo v posledných týždňoch, respektíve mesiacoch nezdraželo. Každý z nás sa snaží šetriť, kde sa len dá. Najviac ale míňame za energie a potraviny. V poslednom období sa riešilo nadmerné plytvanie potravinami. Slováci patria k národom, ktoré najmenej separujú a ktorí aj pomerne veľa plytvajú potravinami. Ak to chcete zmeniť, poradíme vám, ako neplytvať potravinami.
Plánujte nákupy a spravte si jedálniček na viac dní
Ak nechcete plytvať potravinami, plánujte svoje nákupy. Pripravte si jedálniček na dlhšie obdobie a následne si pozrite zásoby, čo máte. Čo vám chýba, si dokúpte, ale nekupujte nič naviac o čom viete, že by ste za dané obdobie nespotrebovali. Plánovanie nákupov a príprava jedálnička na viac dní vám nielenže ušetrí peniaze, ale vám aj pomôže predísť vyhadzovaniu potravín, ktoré ste nestihli spotrebovať.
Neoplatí sa nakupovať hladní, pretože vtedy máme tendenciu kupovať potraviny, ktoré nebudeme mať s čím skombinovať a v chladničke ich budeme odkladať, dokým sa nepokazia. Takéto chyby robíme najčastejšie pri mliečnych výrobkoch a zelenine. Dôkladne si preto premyslite, ktoré mliečne výrobky a zeleninu potrebujete na prípravu jedál.
A keď sa predsa len stane, že vám ostane viacero načatých potravín, vykúzlite z nich chutnú pochúťku. Napríklad načaté ovocie môžete pomixovať a urobiť si ovocné smoothie. Keď vám ostane nejaká zeleninová omáčka, stačí si uvariť cestoviny a omáčku zmiešať s cestovinami.
Správne skladovanie potravín tiež rozhoduje
Plytvaniu potravín sa vyhnete aj vtedy, keď sa naučíte správne skladovať potraviny. Strukoviny a múku odporúčame dávať do sklenených nádob. Aby vám zrnková káva dlhšie vydržala, skladujte ju v tmavej nádobe v špajze.
Dôležité je aj správne rozmiestnenie potravín v chladničke. Vo vrchnej časti skladujte vajcia, syry, maslo. V stredných poličkách napríklad údeniny, či rôzne iné mliečne výrobky, ako napríklad jogurty, či tvaroh. Napríklad také mäso sa odporúča skladovať v spodnejších poličkách. Úplne naspodu chladničky, v priehradkách, skladujte ovocie a zeleninu.
Zdroj obrázka:
Autor: Roman Samborskyi / Shutterstock.com