Vysoké teploty dávajú zabrať všetkým vekovým kategóriám. Práve pre vysoké teploty sú naše stravovacie návyky prispôsobené tomuto ročnému obdobiu. Samozrejme, vplyv má na to aj dostupnosť čerstvej zeleniny a ovocia.
Ak neviete čo pripravovať na raňajky, máme pre vás zopár tipov na raňajky.
Ovsené vločky, mandľové mlieko, maslo, med a čerstvé ovocie
Veľmi chutné, výživné a najmä dostatočne sýte raňajky. Dajte si variť mandľové mlieko spolu s ovsenými vločkami. Miešajte, pokým sa nevytvorí kašovitá konzistencia. Mandľové mlieko dodá lahodnú chuť a nie je potrebné nijako špeciálne si ho dochucovať ako v prípade klasického kravského mlieka.
Keď budete mať kašu hotovú, odporúčame vám pridať do kaše maslo. Na osladenie môžete použiť zdravý manukový med a na vrch dávajte sezónne ovocie. V prípade ovocia môžete experimentovať. Veľmi chutný je banán, jahody, maliny, alebo napríklad marhule, či broskyne.
Kváskový chlieb, maslo, avokádo a chia semienka
Ak vás omrzela kombinácia chlieb-maslo-šunka, vyskúšajte túto kombináciu, ktorá je podstatne zdravšia. Na kváskový chlebík, ktorý je ľahší na žalúdok, dajte maslo a na kúsky nakrájané avokádo. Na záver môžete posypať nakrájané avokádo chia semienkami.
Je to veľmi chutné. Navyše vás to dobre zasýti.
Ovocné/ zeleninové smoothie
Keďže počas leta máme prístup k množstvu ovocia a zeleniny, odporúčame robiť si smoothie. Keď nakombinujete viacero ovocia, či zeleniny, nielenže doplníte potrebné vitamíny (najmä vitamín C), ale budete mať aj dostatok energie, čo v lete počas horúčav určite oceníte.
Kým v zime sa odporúča dopĺňať si vitamíny najmä konzumáciou citrusov, kyslej kapusty, či napríklad užívaním tinktúry z propolisu, v lete zase letným ovocím a zeleninou.
V lete si doprajte zdravé raňajky, ktoré zasýtia a nebude vám z nich ťažko.
Zdroj obrázka:
Autor: Dean Drobot / Shutterstock.com