Je mnoho receptov na palacinky, ale málokedy sa podarí vytvoriť dobré cesto. Toto je pomer, ktorý mám vyskúšaný, cesto má vhodnú konzistenciu a urobíte z neho lahodné palacinky.
Potrebujeme:
500 ml mlieko
200 g hladká múka
1 KL práškový cukor
1 vajce
štipka soli
olej alebo Cera na vyprážanie (ja používam kokosový olej, mňam)
Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme kávovú lyžičku práškového cukru a štipku soli. Do mlieka rozhabarkujeme vajce. Mlieko s vajíčkom za stáleho miešania prilievame pomaly do múky tak, aby sa nám nevytvorili hrudky. Po vyliatí mlieka ešte poriadne vymiešame (napríklad habarkou).
Necháme chvíľu (10-15 minút) postáť.
Pečieme v panvici na palacinky v tenkej vrstve na kvapke rozpáleného oleja. Od pečenia neodchádzame, palacinky je potrebné rýchlo otáčať, aby sa nepripálili. Otáčame, keď sa obvod palacinky sfarbí dohneda a palacinka sa nelepí na panvicu.
Z cesta vyjde cca 10-12 palaciniek.
Hotové palacinky natrieme džemom alebo inou plnkou podľa chuti. Ako sladká plnka sa môže použiť tvaroh, nutela, orechy, granko, rôzne ovocie. Bombové sú palacinky s mascarpone a banánmi, poliate čokoládou. Slanú chuť vytvorí napríklad tvaroh, alebo špenátová plnka.
Dobrú chuť!