Hokkaido krém so zázvorom
Potrebujeme:
1 menšiu tekvicu hokkaido
vodu, v ktorej sa varila tekvica
1 veľký strúčik cesnaku
2 – 3 mrkvy
olivový olej
čerstvý zázvor (podľa chuti)
1 – 2 malé bobkové listy
3 – 4 guličky nového korenia
šťava z jedného pomaranča a limetka na dochutenie
1 až dva “struhy” muškátového orieška alebo veľmi málo kari korenia
250 ml smotany na šľahanie (alergici – len kokosové mlieko, alebo smotanu )
(200ml kokosového mlieka – nemusí byť)
soľ
biele korenie
Postup:
Tekvicu nešúpeme, len poriadne umyjeme, odstránime semienka a pokrájame na menšie kocky. Tekvicu a mrkvu uvaríme vo vode (cca 20 minút) s celým cesnakom, bobkovým listom a s novým korením (3 -4 bobule) Nedávajte veľa vody, nech je základ na polievku radšej hustejší. Ešte jedna rada – najprv dám variť mrkvu a potom si chystám tekvicu, tá potrebuje menej času. Keď je tekvica a mrkva mäkká, vyberieme cesnak, korenie, aj bobkový list a tekvicu s mrkvou poriadne rozmixujeme vo vode, v ktorej sa varila. (odporúčam použiť klasický mixér, nie ponorný, lepšie sa Vám zmes rozmixuje).
Podobné recepty:
Vrátime naspäť do hrnca , pridáme soľ, VEĽMI OPTRNE MUŠKÁTOVÝ ORIEŠOK (ak dáte veľa, bude to hnusné – len dva “struhy” na najjemnejšom strúhadle alebo vynechajte). Ja v poslednej dobe pridám radšej trocha kari korenia. To však takisto nesmie prerážať, inak dostanete „tuctovú“ kari chuť aj vôňu. Kari musí byť cítiť len v kdesi v pozadí tak, že ho len zľahka tušíte.
Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle a cez sitko vyžmýkajte do polievky. Koľko – to je na vás – my máme radi pikantnejšiu chuť. Pridáme sladkú 33 -36% smotanu, čím polievku chuťovo zjemníme. Ak sa rozhodnete aj pre kokosové mlieko, dostanete zaujímavú chuť. Môžete dokonca celú smotanu nahradiť kokosovým mliekom, či smotanou, bude to celé trocha exotickejšie, ale výborné.
Na záver ešte dochucujeme: dosolíme, ak treba, pridáme trstinový cukor (ale jesenné tekvičky sú čerstvé a sladké). Nezabudnite na citrónovú, limetkovú, alebo pomarančovú šťavu. Polievka má byť sladkokyslá, jemne do štipľava. Pomarančová chuť a vôňa je veľmi vhodná, robí polievku veľmi zaujímavou a podobne ako iné citrusové chute sa výborne dopĺňa so zázvorom.
Na záver ozdobíme smotanou (môže byť aj lyžička kyslej) alebo tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami. Semienka vždy opražte, dostanete lepšiu chuť a krehkosť. Môžete podávať len tak, alebo s opečeným chlebíkom, potretým cesnakom a troškou masla.
Tento recept a ďalšie dobroty nájdete na blogu Poetry of life. Nakuknite 🙂
0
Ak sa vám tento článok páčil, dajte hlas autorovi!