Paradajky ešte stále dozrievajú a poniektorí ich po úrodnom lete nechceme už ani vidieť :-). Máte ich prebytok? Dajú sa spracovať veľmi jednoducho – na domáci pretlak, kečup alebo zavárané lečo. Domáci kečup je špecialitka, po ktorej budete siahať veľmi často. Nie je taký hustý, ako kečup z obchodov a na jeho chuť si musíte chvíľu zvykať. Aby ste si zvykli ľahko, ponúkam vám recept na sladký kečup s jablkami. Mám ho od babičky, je overený generáciami 🙂 Máte aj vy také recepty? Napíšte do komentu 🙂
Mohlo by vás zaujímať: Lahodný tvarohový koláč s ríbezľami
POTREBUJEME:
2 kg paradajky
250 g jablká
250 g cibuľa
30 g soľ
150 g cukor
4 PL ocot
1/4 PL mletá škorica
1 PL mletá červená paprika
5 ks klinčeky
POSTUP
Jablká a paradajky umyjeme, cibuľu ošúpeme. Všetko pokrájame na kúsky, stačí na štvrtiny, z jablka odstránime jadierka. Nakrájané paradajky, jablká a cibuľu zmiešame v hrnci so škoricou, mletou červenou paprikou, klinčekmi a privedieme do varu. Odporúčam v úvode varenia časť hmoty zmixovať ponorným mixérom. Pomixovaná hmota klesne na dno a kečup sa tak ľahko nepripáli. Po zovretí znížime teplotu a varíme, až kým sú suroviny krásne mäkké. Ja nechávam variť 1 – 1,5 hod. Následne celý objem pomixujeme na hladkú hmotu a prepasírujeme cez sitko. Prepasírovanú hmotu varíme ďalších 1,5 – 2,5 hodiny, až kým kečup dosiahne požadovanú hustotu. Počas celej doby varenia občasne premiešame a hrniec neprikrývame pokrievkou, aby sa prebytočná tekutina vyparila. Celkovo teda odporúčam variť minimálne 2,5 hodiny, mne sa osvedčili cca 4 hodiny, pri ktorých dosiahnem stredne hustý kečup (nie riedky, nie hustý :-)).
Keď máme kečup uvarený, plníme do umytých sklenených fliaš. Z uvedeného množstva uvaríte približne 4 – 4,5 l kečupu.
Naplnené fľaše sterilizujeme. Ja sterilizujem v teplovzdušnej rúre (podľa návodu k rúre). Na plech na pečenie nalejem vodu, položím naň fľaše s kečupom a šup do rúry.
Urobíte si parádne zásoby na chladnejšie dni. Tento domáci kečup si jednoducho zamilujete. Vďaka sladkej chuti je obľúbený aj u detí. Ktorý kečup boduje u vás doma?