Vianočné pečenie bude o chvíľu v plnom prúde. Možno si už v hlave robíte zoznam a kopíte recepty na vianočné pečivo, ktoré nesmie chýbať… Vianočná štóla – máte už recept? Vyskúšajte tento:
POTREBUJEME:
250g hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
50g práškového cukru
1 polievková lyžica domáceho vanilkového cukru
1 celé vajíčko
125g tvarohu
3 polievkové lyžice rumu
125g masla
75g hrozienok
50g kandizovaného ovocia
50g lupienkov mandlí
75g marcipánu
40g rozpusteného masla
práškový cukor na posypanie
ĎALŠIE VIANOČNÉ RECEPTY:
POSTUP
Do misy robota preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme vanilkový a práškový cukor, vajíčko, tvaroh, rum a maslo. Zapneme a za pomoci robota vypracujeme cesto zo základných surovín.
Medzitým si pripravíme hrozienka, lupienky mandlí a pokrájame na menšie kúsky kandizované ovocie.
Do prepracovaného cesta pridáme ovocie a hrozienka. Necháme premiešať. Hotové cesto necháme oddýchnuť pri izbovej teplote cca 45 minút.
Potom cesto premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme na cca 5 mm plát. Na cesto postrúhame marcipán. Zmotáme do „štrúdľového“ tvaru. (áno, štóla sa má iba prekladať, ale niekomu táto štrúdľová technika môže prísť v danom okamihu praktickejšia). Pri 175 stupňoch necháme štólu piecť cca 60 minút krásne dohneda.
Ešte horúcu potrieme roztopeným maslom (záleží na štóle, potierame, kým nasáva maslo), a posypeme práškovým cukrom. Necháme úplne vychladnúť a potom môžeme krájať. Dobrú chuť!
Tento recept a ďalšie dobroty nájdete na blogu Foodependence.
0
Ak sa vám tento článok páčil, dajte hlas autorovi!