Čaká vás vianočné pečenie? Vyskúšajte klasiku – griláž a vanilkové rožky 🙂
Griláž
POTREBUJEME
- 180g cukor kryštál
- 250g maslo
- 397g sladené kondenzované mlieko
- 150g mleté lieskovce alebo vlašské orechy
- 180g tortové oplátky
Ďalšíe vianočné recepty:
POSTUP
Cukor rozpustíme na karamel (stále pomaly miešame). Postupne pridávame maslo a sladené mlieko (nezľaknite sa, hoci sa z toho niekedy spraví jedna lízatková hmota, miešaním a varením sa hmota rozpustí, nesmú zostať hrčky).
Pridáme pomleté lieskovce a dobre premiešame.
Hotovú griláž odstavíme. Natierame na oplátky až keď sa griláž nerozteká, ale mala by sa potierať ešte horúca.
Naplnené oplátky zaťažíme a dáme do chladničky. Je lepšie ak sa pokrája na druhý deň.
Vanilkové rožky
Tradičné, voňavé, vianočné, vanilkové 🙂
POTREBUJEME
- 300g hladkej múky
- 20g práškového cukru
- 250g masla
- 50g mletých lieskových orechov
- 50g mletých vlašských orechov
- práškový cukor
- vanilkový cukor ( alebo cukor s pravou vanilkou)
POSTUP
Preosejeme múku s práškovým cukrom. Pridáme maslo pokrájané na kúsky, mleté lieskovce a mleté vlašské orechy. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na chladnom mieste 2hod., alebo aj cez noc odpočinúť.
Pred prípravou rožkov je dobré cesto nechať dôjsť do izbovej teploty. Potom spravíme malé valčeky a tvarujeme rožteky (pred spracovaním by cesto malo byť vláčne, ale nie celkom mäkké).
Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 12-15 minút.
Po upečení necháme trochu vychladnúť a ešte teplé obalíme v práškovom cukre s vanilkou.
Ak sú rožteky správne urobené, rozpúšťajú sa vraj na jazyku. Sladkú chuť!
Tieto a mnohé ďalšie výborné recepty nájdete na blogu receptyywett.